sobota, 17 maja 2014

Ogórki po Kaszubsku.

Przygotować słoiki:
Do każdego słoika włożyć:

Gorczycę -1/2 łyżeczki na słoik.
Cebulę - 2 plastry na słoik.
Marchew - około 3 plasterków na słoik.
kawałek korzenia chrzanu.
Koperek.

Układamy ogórki, między ogórki wkładamy plastry papryki (około 4 plastry na słoik)
Na wierzch koper.

Zalewę zagotować:

3,75 L. wody.
3 szklanki octu.
5 łyżek soli.
70 dag. cukru.

I wrzątkiem zalać ogórki  w słoikach. Zamknąć słoiki, pasteryzować 3 -5 minut od chwili zagotowania.

Ketchup domowy.

5 kg. pomidorów.
3 marchewki.
2 duże cebule.
2 pietruszki.
2 kwaśne jabłka.
1 seler.
około 4 ząbków czosnku.
1/2 szklanki octu (5 %)
3 łyżki musztardy.
1/2 łyżeczki ziela angielskiego.
1/2 łyżeczki pieprzu.
1 łyżka słodkiej mielonej papryki.
2 łyżki soli.
5 łyżek cukru.


Warzywa (jabłka i czosnek) pokroić w kostkę i do garnka. Trzeba je rozgotować, co chwilę mieszając.
Gdy już wszystko jest rozgotowane, porcjami wkładamy na sito, odsączamy sok (nie wylewać! ) Warzywa przetrzeć przez sito lub blenderem rozdrobnić. Pestki i skórki pozostałe na sicie - wyrzucamy.
Sam sok znowu zagotować aby zgęstniał, dodać pozostałą mieszankę, dodać przyprawy. Gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przełożyć do słoiczków, pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania.

Ketchup jest pracochłonny, ma także inny smak niż ten kupny, ale tutaj mamy pewność co jest w środku. Smak możemy wzbogacić różnymi przyprawami - tutaj pole do popisu, wedle uznania każdej/każdego.

Jarzynka surowa w soli domowej roboty.

Idealna jako dodatek do zup, sosów zamiast kupnej "vegety".

1 kg. korzenia pietruszki.
1 kg. selera (korzeń)
1,5 kg. Marchwi.
1.20 kg. soli.

Wszystkie warzywa "przepuścić" przez maszynkę do mielenia mięsa o grubych oczkach, wymieszać z solą, zostawić w misce na 3 godziny.
Nałożyć do słoików, zamknąć i do piwnicy.
NIE GOPTOWAĆ !

Rada.
Pod metalowe wieczka włożyć kawałek folii spożywczej, gdyż inaczej wieczka mogą zajść rdzą pod wpływem soli.

Ogórki w zalewie musztardowej.

Zalewa na 2 kg. Ogórków:

1 szklanka octu.
1 szklanka wody.
1 szklanka cukru.
2 łyżki soli.
3 łyżki musztardy.

2 kg. małych ogórków włożyć do garnka, zalać gorącą zalewą i przykryć przykrywką na 3 godziny.
Do słoików wsadzić 2 ziarnka ziela angielskiego, 1 listek laurowy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą. Pasteryzować niecałe 5 minut od chwili zagotowania.

Zalewa może nie wygląda zbyt apetycznie, ale ogórki są przepyszne. :)

Mini "pizza" na jajku.

 Składniki:

 Margaryna.
2  jajka.
To co włożyli byśmy na pizze, czyli warzywa, pieczarki, cebula, wędlina, żółty ser, kukurydza ...

Na rozgrzaną patelnię tłuszcz.
Wbić dwa jajka ( w zależności od apetytu) jak lekko nam się białko zetnie, odstawić, dodać dodatki, przyprawy, na wierzch - żółty ser. Z powrotem na ogień
Nakryć przykrywką, aż ser się nie roztopi.
Na talerz, polać ketchupem.

Smacznego. :-)))
 

Sałatki z ogórków - przepisy.

       Są pyszne na surowo, nadają się na przetwory i są świetną zakąską - Ogórki bo o nich mowa.
Kilka fajnych, sprawdzonych przepisów na sałatki.
                                                           Sałatka z ogórków z papryką.
4 kg. ogórków - nie obierać.
1/2 kg. cebuli.
4-6 papryk (czerwona najlepsza).

Składniki pokroić w plastry i zalać zalewą:
9 szklanek wody
1 szklanka soli - pozostawić na 3 godziny. Zlać solankę i zalać gorącą zalewą:

5 szklanek wody
3 łyżki gorczycy
3 szklanki octu
3 szklanki cukru
3 łyżki ziela angielskiego

Słoje zagotować około 5 minut od chwili zagotowania.

                                           Ogórki na ostro - z curry.
2,5 kg. ogórków.
3 cebule.
1 łyżka soli.
Ogórków nie obierać, pokroić w plastry i pozostawić na 3 godziny.
Zalewa:
1 i1/2 szklanki octu.
1 i 1/2 szklanki cukru -  zagotować i ostudzić.
Dodać 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 łyżki gorczycy.
Zalać ogórki, wymieszać i po 5 minutach kłaść do słoi, gotować niecałe 5 minut od chwili zagotowania.

                                     Sałatka ogórkowa z czosnkiem.
3 kg. ogórków - nie obierać, pokroić w plastry.
30 dag. cebuli - pokroić w piórka.
3 łyżki soli.
1 szklanka octu.
1szklanka cukru.
3 główki czosnku - rozdzielić na ząbki.
Wszystkie składniki wymieszać, po 24 godzinach kłaść do słoi, pasteryzować około 5 minut od chwili zagotowania.

niedziela, 11 maja 2014

Tarnowa Łąka - figura Maryi we wsi.

         Tarnowa Łąka to wieś położona w powiecie leszczyńskim (Wielkopolska).
W środku wsi znajduje się bardzo ciekawa kapliczka z figurą Maryi, z datą 1948 - u góry maleńka dzwonnica - całość nakryta daszkiem.



Kamieniec Ząbkowicki.

      W tym roku odwiedziłam posiadłość Marianny Orańskiej, w Kamieńcu Żąbkowickim.
Bilety należy zakupić w PTTK przy kościele ewangelickim (w cenie 25 zł.), a potem to już dezinformacja, niby dostaje się mapkę w PTTK, ale i tak każdy błądził. Obecnie wejście jest od strony stawu. Posiadłość zwiedza się z przewodnikiem, zwiedza się tylko pomieszczenia na dole, na górę, po schodach już się nie wchodzi.
     W cenie biletu można zwiedzić Izbę pamięci przy kościele , ale myśmy na ten bilet zwiedzili także kościół z przewodnikiem.

Miejsce ciekawe, pogoda nam dopisała, humory także.








niedziela, 4 maja 2014

XII Rajd Pojazdów zabytkowych.

       Każdego roku w dniach 2 Maja w Rydzynie i 3 Maja na Leszczyńskim rynku odbywa się zlot pojazdów zabytkowych. Impreza z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. W Tym roku (2014) przy Rydzyńskim "zamku" odbył się już XII Rajd Pojazdów Zabytkowych.Trasa tegorocznego rajdu wiodła z Rydzyny do Osiecznej - tam przy wiatrakach uczestnicy mieli pierwsze zadanie, trzeba było zwiedzić muzeum oraz zapamiętać co (a może i w jakiej ilości) znajduje się na terenie wiatraków. Z Osiecznej do Świerczyny, Pawłowic - tam było kolejne zadanie (oraz możliwość zwiedzenia Pałacu), a następnie powrót do Rydzyny. Tutaj liczyła się pamięć i czas. Co prawda pogoda nas nie rozpieszczała (nie padało, ale było bardzo zimno). Zapewne ta pogoda miała wpływ na nieobecność wielu pojazdów, zwłaszcza motocykli (były aż dwa w Rydzynie). Nie brakowało natomiast humoru, uśmiechów, śmiechu oraz wspaniałego wozu strażackiego, jedynego takiego w Polsce. Był nawet akcent "romantyczny" a mianowicie w samochodzie marki "Skoda" dojrzałam maleńką fiolkę z konwaliami ... ślicznie to wyglądało. Zazwyczaj Rydzyńskiej imprezie towarzyszy Bractwo Kurkowe ze swoją "maleńką armatką" ... Niby mała, ale jaka głośna!. 3 Maja na Leszczyńskim rynku odbywa się rozstrzygnięcie konkursu oraz ogłoszenie wyników.



Z tegorocznej imprezy pozostały miłe wspomnienia, zdjęcia oraz żal, że tak szybko czas przeleciał.

piątek, 2 maja 2014

Majówka 2014.

       W tym roku odbyła się już VIII "Rodzinna Majówka Rowerowa". Tym razem trasa liczyła około 25 kilometrów i wiodła poprzez  lasy, które w ostatnich dniach wręcz "eksplodowały" zielenią, pola pełne kwitnącego rzepaku, który fantastycznie wyglądał z błękitnym niebem w tle oraz okoliczne wioski ...
        W Połowie drogi - a ta wypadała na boisku (w pewnej wsi), gdzie zapach świeżo skoszonej trawy unosił się w powietrzu - odbył się słodki poczęstunek. Każdy z uczestników dostał kawałek placka drożdżowego oraz kubek kawy lub herbaty, po  zregenerowaniu swoich sił ruszyliśmy w dalszą drogę, na metę wybrano piękny kompleks rekreacyjny nad stawami, tam odbyło się wspólne pieczenie kiełbasek oraz losowanie nagród (szczęście mi w tym roku nie dopisało, ale humor i owszem).

To był wspaniały dzień, a chwilami miałam nawet wrażenie, że pan Dyrektor zamówił ...nawet pogodę. ;-)