Są pyszne na surowo, nadają się na przetwory i są świetną zakąską - Ogórki bo o nich mowa.
Kilka fajnych, sprawdzonych przepisów na sałatki.
Sałatka z ogórków z papryką.
4 kg. ogórków - nie obierać.
1/2 kg. cebuli.
4-6 papryk (czerwona najlepsza).
Składniki pokroić w plastry i zalać zalewą:
9 szklanek wody
1 szklanka soli - pozostawić na 3 godziny. Zlać solankę i zalać gorącą zalewą:
5 szklanek wody
3 łyżki gorczycy
3 szklanki octu
3 szklanki cukru
3 łyżki ziela angielskiego
Słoje zagotować około 5 minut od chwili zagotowania.
Ogórki na ostro - z curry.
2,5 kg. ogórków.
3 cebule.
1 łyżka soli.
Ogórków nie obierać, pokroić w plastry i pozostawić na 3 godziny.
Zalewa:
1 i1/2 szklanki octu.
1 i 1/2 szklanki cukru - zagotować i ostudzić.
Dodać 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 łyżki gorczycy.
Zalać ogórki, wymieszać i po 5 minutach kłaść do słoi, gotować niecałe 5 minut od chwili zagotowania.
Sałatka ogórkowa z czosnkiem.
3 kg. ogórków - nie obierać, pokroić w plastry.
30 dag. cebuli - pokroić w piórka.
3 łyżki soli.
1 szklanka octu.
1szklanka cukru.
3 główki czosnku - rozdzielić na ząbki.
Wszystkie składniki wymieszać, po 24 godzinach kłaść do słoi, pasteryzować około 5 minut od chwili zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz