Pietruszka - w słupki
Marchew - w słupki
Kalafior - różyczki
cebulki małe - obrać
Marchew, cebulki, pietruszkę i kalafior - obgotować minutę (może dwie) w lekko osolonej wodzie
Cukinia lub patisony - w krążki, paski ...
do słoików włożyć:
Gorczycę, ziele angielskie, pieprz (ziarnka) liść laurowy, dwa ząbki czosnku, koper - kwiat
warstwami warzywa - wszystko w słoikach zalać zalewą:
Zalewa:
2 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 szklanka cukru
0.5 szkl. octu
Wszystko zagotować, gorącą zalać warzywa w słoikach.
Słoiki pasteryzować ok.5 minut od momentu zagotowania.
Marchew - w słupki
Kalafior - różyczki
cebulki małe - obrać
Marchew, cebulki, pietruszkę i kalafior - obgotować minutę (może dwie) w lekko osolonej wodzie
Cukinia lub patisony - w krążki, paski ...
do słoików włożyć:
Gorczycę, ziele angielskie, pieprz (ziarnka) liść laurowy, dwa ząbki czosnku, koper - kwiat
warstwami warzywa - wszystko w słoikach zalać zalewą:
Zalewa:
2 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 szklanka cukru
0.5 szkl. octu
Wszystko zagotować, gorącą zalać warzywa w słoikach.
Słoiki pasteryzować ok.5 minut od momentu zagotowania.
Dynię można oprószyć ostrą papryką lub dodać papryczkę chili do słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz