poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Buraczki marynowane.

Buraczki marynowane.

Składniki:
2kg.malutkich buraków.

Zalewa:

2 litry wody.
2 szkl. octu.
2 liście laurowe.
5 goździków.
4 ziarna ziela angielskiego.
6 ziaren pieprzu.
szczypta soli.

Wykonanie:

Buraczki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, obrać i ułożyć w słoikach.
Gorącą zalewą zalać buraczki.
Pasteryzować 25 minut.

Sałatka z czerwonych buraków z papryką.

 Sałatka z czerwonych buraków z papryką.

  Składniki:
3 kg. buraków czerwonych.
1kg. papryki czerwonej.
4 duże cebule.

Zalewa:
1 szkl. cukru.
1 szkl. octu.
1 łyżka soli.

Wykonanie:

Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce.  Paprykę i cebulę drobno pokroić i wymieszać z buraczkami. Do całości dodać zalewę, wymieszać, rozłożyć do słoików.
Pasteryzować 15 minut.