Buraczki marynowane.
Składniki:
2kg.malutkich buraków.
Zalewa:
2 litry wody.
2 szkl. octu.
2 liście laurowe.
5 goździków.
4 ziarna ziela angielskiego.
6 ziaren pieprzu.
szczypta soli.
Wykonanie:
Buraczki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, obrać i ułożyć w słoikach.
Gorącą zalewą zalać buraczki.
Pasteryzować 25 minut.
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Sałatka z czerwonych buraków z papryką.
Sałatka z czerwonych buraków z papryką.
Składniki:
3 kg. buraków czerwonych.
1kg. papryki czerwonej.
4 duże cebule.
Zalewa:
1 szkl. cukru.
1 szkl. octu.
1 łyżka soli.
Wykonanie:
Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę drobno pokroić i wymieszać z buraczkami. Do całości dodać zalewę, wymieszać, rozłożyć do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Składniki:
3 kg. buraków czerwonych.
1kg. papryki czerwonej.
4 duże cebule.
Zalewa:
1 szkl. cukru.
1 szkl. octu.
1 łyżka soli.
Wykonanie:
Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę drobno pokroić i wymieszać z buraczkami. Do całości dodać zalewę, wymieszać, rozłożyć do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)