piątek, 26 lutego 2016

Chrupiące gofry.

SKŁADNIKI:

200  g masła.
150g cukru.
1 opakowanie cukru waniliowego.
4 jajka.
200 g mąki.
50 g mąki ziemniaczanej.
szczypta soli.
150 ml mleka.
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 olej lub inny tłuszcz do natłuszczenia gofrownicy.

WYKONANIE: 

Masło  utrzeć na krem dodając do niego oba cukry.
Nie przerywając ucierania dodawać do masła po jajku.
Obie mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia
oraz szczyptą soli - dodać do masy maślanej.
Dodać do masy mleka, wszystko na gładką masę wyrobić.

Odstawić ciasto na kilka minut aby odpoczęło. W tym czasie nastawić gofrownicę aby dobrze się rozgrzała.
Nagrzać gofrownicę - gorącą natłuścić olejem (lub innym tłuszczem), piec gofry na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!

RADA:
 Pierwszy raz robiłam gofry wg. tego przepisu i wyszły pyszne, ale następnym razem dodam mniej cukru (posypane pudrem były by już za słodkie).
Gdyby ciasto było "zbite" to można dolać odrobinę więcej mleka.


4 komentarze:

  1. Świetny przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Również pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm...Uwielbiamy gofry!!!Przypomniałaś mi właśnie,ze dawno ich nie robiłam :)Jak tylko dzieci wrócą z wakacji zaserwuję im gofrowy deser!! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry ze śmietaną i owocami ... pycha - jak tylko uporam się z cukinią i piklami to zaserwuję sobie taki deser. ;-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń