środa, 27 stycznia 2016

Przepis na pikle.

Pikle.

Ogórki całe lub kawałki
Papryka - w paski pokroić
Marchew - plasterki
Kalafior - różyczki
cebulki małe - obrać
Marchew, cebulki i kalafior - obgotować minutę w lekko osolonej wodzie
Cukinia lub patisony - w krążki, paski ...

do słoików włożyć:
Gorczycę, ziele angielskie, pieprz (ziarnka) liść laurowy, dwa ząbki czosnku, koper - kwiat
warstwami warzywa - wszystko w słoikach zalać zalewą:

Zalewa:
2 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 szklanka cukru
0.5 szkl. octu
Wszystko zagotować, gorącą zalać warzywa w słoikach.
Słoiki pasteryzować ok.5 minut od momentu zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz