piątek, 12 stycznia 2018

Kruche rogaliki.

Składniki:

Nadzienie:

2 opakowania budyniu
niecały litr mleka
3 łyżki cukru (o ile budyń jest bez cukru)

Ciasto:


1 kg. mąki tortowej
100 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
4 łyżki cukru
20 g drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego.

Wykonanie.

Ugotować budyń aby był gęsty. Ostudzić.

Zrobić rozczyn.
Trochę mleka lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


Jak wyrośnie do miski z rozczynem dodać pozostałe składniki (mąki dodajemy tyle aby ciasto było gęste, ale nie twarde)
wyrobić gładkie ciasto - zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na kulki wielkości małej mandarynki. Rozwałkować, każdy placek. Na jednej połowie ułożyć łyżeczkę budyniu, zaś na drugiej połowie zrobić nacięcia nożem. Stronę naciętą przełożyć przez budyń i zlepić brzegi. Odstawić rogaliki na 15 minut. Piec 15-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz