sobota, 17 maja 2014

Ketchup domowy.

5 kg. pomidorów.
3 marchewki.
2 duże cebule.
2 pietruszki.
2 kwaśne jabłka.
1 seler.
około 4 ząbków czosnku.
1/2 szklanki octu (5 %)
3 łyżki musztardy.
1/2 łyżeczki ziela angielskiego.
1/2 łyżeczki pieprzu.
1 łyżka słodkiej mielonej papryki.
2 łyżki soli.
5 łyżek cukru.


Warzywa (jabłka i czosnek) pokroić w kostkę i do garnka. Trzeba je rozgotować, co chwilę mieszając.
Gdy już wszystko jest rozgotowane, porcjami wkładamy na sito, odsączamy sok (nie wylewać! ) Warzywa przetrzeć przez sito lub blenderem rozdrobnić. Pestki i skórki pozostałe na sicie - wyrzucamy.
Sam sok znowu zagotować aby zgęstniał, dodać pozostałą mieszankę, dodać przyprawy. Gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przełożyć do słoiczków, pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania.

Ketchup jest pracochłonny, ma także inny smak niż ten kupny, ale tutaj mamy pewność co jest w środku. Smak możemy wzbogacić różnymi przyprawami - tutaj pole do popisu, wedle uznania każdej/każdego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz